Gitár a lelkem

A szavak képesek lefesteni gondolatokat, akár érzéseket is, de ahol egyszer csak a szó ereje megtörik, mert az érzések megbénítják az elmét és felsőbb régiókba tör a kifejezési vágy: ott kezdődik a zene hatalma. Nem véletlen, hogy Istent a zsoltáros annyi szép énekkel dicséri - talán ezt éreztem én meg már kicsi gyerekként is, hétévesen, amikor elkezdtem gitározni, hogy micsoda hatalom adatott meg nekem a zenetudománnyal...
Hiszen felismerem érzelmeim visszatükröződését az éneklő húrok rezgésében - érzek, félek, elvágyódom, boldog és boldogtalan vagyok, sóvárgok valami nagy, megnevezhetetlen valami után, amint szállok a dallam szárnyain, s mindeközben a hallgatóságot magammal ragadom ezekre az utazásokra lelkem titkos útjain...
Ez vagyok én: GITÁR a LELKEM

Valaki jól gitározik, vagy jól zenél

A legfontosabbnak azt tartom,hogy különbséget kell tenni: valaki jól gitározik vagy jól zenél. Nagyon sok technikás gitáros van, de számomra mindig a zenei érzés az elsődleges és csak utána következik a technika.

Egyre jobban hasonlítunk egymásra a hangszeremmel; együtt alkotunk egy egészet. Így jön létre a személyes összhang, a romantika szimfóniája.
Spanyol mesterek szenvedélyes dallamai, konzervált, egykori s immár halhatatlan hangulatai és a magyaros temperamentum adnak szárnyaló, szabad érzést ujjaim alatt minden megcsendülő akkordnak és dallamnak.

A gitár hét éves korom óta szerves része életemnek. Annyira magával ragadott minden, ami a gitárral kapcsolatos, hogy későbbi tanulmányaimat is meghatározta.
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Budapesten pedagógiai és kamaraművészi szakon diplomáztam. Tanárom a nagyhírű Fodor Ferenc volt. Ezt követően a németországi Dortmundban tanultam tovább és szóló művészi diplomát szereztem, tanárom prof.Werner Kammerling volt.

Ungarische Fantasie

A zenei tanulmányaim után a Bergkamen-i zeneiskola tanára voltam. Jelenleg Budapesten a Szent István király Zeneművészeti Szakközépiskola (Konzervatórium) gitár szakának alapító tanára vagyok.

Első CD lemezem 2000-ben Németországban készült Ungarische Fantasie címmel.

Számtalan országos versenyen vettem részt eredményesen. Koncerteztem a dortmundi Torhausban, a budapesti Zeneakadémián, valamint Pastorale sorozaton. Felkérésre zsűri tag voltam több versenyen és kurzust tartottam.
Repertoárom kiterjed a klasszikus gitár, fuvola-gitár, ének-gitár irodalom egészére.
Hangszerem a madridi mester Manuel Contreras által készített, egyedi tervezésű klasszikus gitár.

Mesterkurzusaim

Wolfgang Lendle

Gitárművész - zeneszerző
www.wolfgang-lendle.de

Huber Kaeppel

Gitárművész
www.hubertkaeppel.de

Ichiro Suzuki

Gitárművész

Joseph Urshalmi

Gitárművész
Joseph Urshalm on Facebook